2013. július 26., péntek

Eszterházy torta


Imádom az Eszterházy tortát, rendszerint ilyet kérek a cukrászdákban, mivel nem az a tipikus "gyorsan összedobom" édesség. Múltkor olvastam valahol, hogy a tojás fehérjét le lehet fagyasztani, így mikor nem volt rá szükségem kis pohárkákban a mélyhűtőbe raktam. Mostanra pont összegyűlt 10 fehérje és kapóra jött eme recept. El is készítettem Édesapám születésnapjára, és most először próbálkoztam a fondant készítésével és használatával is, van még mit gyakorolnom rajta, de ízre szuper volt az egész torta!

Hozzávalók a piskótához:
  • 10 db tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg liszt
  • 1 kiskanál fahéj
Hozzávalók a krémhez:
  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg darált dió
  • 4 evőkanál rum
Elkészítése:
  1. A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni.
  2. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot, majd szépen apránként a lisztet, diót, fahéjat.
  3. 4 részre osztjuk és külön-külön 22 cm-es tortaformában (vagy sütőpapírra helyezett tortagyűrűben) előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük őket. (ha légkeveréssel készül akkor egyszerre két tortalapot is a sütőbe tudunk helyezni)
  4. A krémhez megfőzzük a pudingot a 8 dl tejben, majd kihűtjük.
  5. A puha vajat habosra keverjük a cukorral.
  6. Ha a puding kihűlt folyamatos keverés közben lassanként hozzáadjuk a vajas részhez.
  7. Hozzákeverjük a diót és a rumot is.
  8. Összeállítjuk a tortát, minden piskóta közé krémet kenünk és tetejére, oldalára is egy keveset.
  9. Cukormázzal vagy marcipánnal vonjuk be a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése