Imádom az Eszterházy tortát, rendszerint ilyet kérek a cukrászdákban, mivel nem az a tipikus "gyorsan összedobom" édesség. Múltkor olvastam valahol, hogy a tojás fehérjét le lehet fagyasztani, így mikor nem volt rá szükségem kis pohárkákban a mélyhűtőbe raktam. Mostanra pont összegyűlt 10 fehérje és kapóra jött eme recept. El is készítettem Édesapám születésnapjára, és most először próbálkoztam a fondant készítésével és használatával is, van még mit gyakorolnom rajta, de ízre szuper volt az egész torta!
Hozzávalók a piskótához:
- 10 db tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg liszt
- 1 kiskanál fahéj
- 8 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 4 evőkanál rum
- A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni.
- Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot, majd szépen apránként a lisztet, diót, fahéjat.
- 4 részre osztjuk és külön-külön 22 cm-es tortaformában (vagy sütőpapírra helyezett tortagyűrűben) előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük őket. (ha légkeveréssel készül akkor egyszerre két tortalapot is a sütőbe tudunk helyezni)
- A krémhez megfőzzük a pudingot a 8 dl tejben, majd kihűtjük.
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral.
- Ha a puding kihűlt folyamatos keverés közben lassanként hozzáadjuk a vajas részhez.
- Hozzákeverjük a diót és a rumot is.
- Összeállítjuk a tortát, minden piskóta közé krémet kenünk és tetejére, oldalára is egy keveset.
- Cukormázzal vagy marcipánnal vonjuk be a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése