2013. december 16., hétfő

Bejgli


Nálunk Édesanyám készíti a bejglit, ezért itt az Ő általa készült bejgli képei láthatóak és az Ő receptjét írtam le. Előbb-utóbb én is biztos megpróbálkozom az elkészítésével, addig meg az evésben segítek. Nekünk ez a best of, puha, omlós, pont elég a töltelék és már langyosan nekiesünk a kóstolásnak, mert frissen a legfinomabb!

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 15 dkg szobahőmérsékletű zsír
  • 10 dkg puha/megolvasztott Rama
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • kis szalalkáli
  • 5 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2-2,5 dl langyos tej
Elkészítése:
  1. A 1,5 dl langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A többi hozzávalót egy tálba rakjuk elkezdjük összekeverni, majd hozzáadjuk az élesztős tejet is.
  3. Keverés közben még teszünk hozzá annyi tejet (2-2,5dl), hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
  4. Öt egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk és duplájára kelesztjük.
  5. Addig elkészítjük a töltelékeket.
  6. A cipókat kinyújtjuk (gáztepsi nagyságúra) és megkenjük a töltelékkel, majd szépen feltekerjük.
  7. Kizsírozott gáztepsibe helyezzük a rudakat szépen egymás mellé. Pont 5 rúdnak kell elférnie egymás mellett. Tetejüket megkenjük tojássárgájával.
  8. Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon kb. 40 percig, míg szép barna nem lesz a teteje.
Diós töltelék hozzávalói:
  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • citrom héj
  • egy kis őrölt szegfűszeg
  • vaníliás cukor
  • forró víz - hogy kenhető krémet kapjunk
Mákos töltelék hozzávalói:
  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • citrom héj
  • egy kis őrölt szegfűszeg
  • vaníliás cukor
  • forró tej - hogy kenhető krémet kapjunk
Elkészítése:
  1. A kétfajta töltelék hozzávalóit külön-külön egy edénybe rakjuk.
  2. A diósra forró vizet, a mákosra forró tejet öntünk.
  3. Az 5 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd fele-fele arányban a két krémhez keverjük.
Sütés előtt
Kész bejglik
Tavalyi kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése