2013. december 22., vasárnap

Mézeskalács


Már évek óta Moha konyha mézes puszedlijét szoktam sütni. Nekem nagyon bevált, imádom sülés közben a narancshéj illatát és persze egyből puha, már dekorálás közben is lopkodják a gyerekek. Idén változtattunk a díszítésen, hogy a picik is kivegyék a részüket belőle. Vettem két ecsetet amivel fehérre befestették a mézeseket, majd színes cukorkával megszórták. Lilla már nagyon szépeket készített, Marci is kitartóan alkotott. Persze azért előfordul, hogy sütés után megkeményednek a sütik, olyankor tegyünk a dobozba almát.

Hozzávalók:
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg méz
  • 3 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • fél zacskó mézeskalács fűszerkeverék (Kotányi)
  • 2 evőkanál citromlé
  • reszelt narancs és citromhéj
  • 50 dkg finomliszt
Elkészítése:
  1. A vajat és a mézet felolvasztjuk.
  2. A tojásokat a porcukorral és fűszerekkel habosra keverjük.
  3. Ezután hozzárakjuk a lisztet és a mézes vajat. Itt már a dagasztót használjuk.
  4. Éjszakára a hűtőbe rakjuk pihenni.
  5. Másnap lisztezett felületen fél-egy centi vastagra kinyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. (ne süssük túl, attól lesz kemény)
Tojásmáz készítése:
  • 1 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1-2 teáskanál étkezési keményítő
Habverővel jól összekeverjük, majd zacskóba kanalazzuk és apró lyukat vágunk a sarkára. Kezdődhet a díszítés.

Színes cukorka készítése:

Egy evőkanál kristálycukrot tálkába rakunk és 2 csepp ételfestéket adunk hozzá. Jó alaposan elkeverjük, hogy ne tudjon összeragadni és szép egyenletes színt kapjon.

1 megjegyzés: