2015. február 8., vasárnap

Fonott kalács


Most először próbáltam ki receptet Limara oldaláról, már napok óta kalácsra vágytam, ezért erre a finomságra esett a választásom. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel túl sok hozzávalót és eszközt, csupán időigényes, de közben lehet tenni-venni, míg dolgozik a tésztánk. A fonás technikáját még tanulnom kell, jó lenne a 6-os fonást elsajátítani, de azt hiszem így sincs panasz a külsejére. A család nagyon örült a finom reggelinek, amit Nutellával és vajas lekvárral is lehet fogyasztani.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás fehérje
  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
Elkészítése:
  1. A tejet meglangyosítjuk, majd hozzárakunk egy pici cukrot és az élesztőt, megfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót a keverőtálba rakjuk, majd ezután hozzáadjuk a megkelt élesztőt és szép simára dolgozzuk.
  3. Letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk.
  4. Lisztezett felületre borítjuk, 6 részre daraboljuk és gombóckákat formázunk belőle. Ezeket folpakkal letakarva, tovább kelesztjük.
  5.  20 perc pihentetés után a gombócokat ellapítjuk egy körre, majd mint a kiflit felsodorjuk és hosszú rudakat sodrunk.
  6. Hatos fonással befonjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, kelesztjük újabb 20 percet.
  7. A maradék tojás sárgáját egy kis tejjel elkeverjük és ezzel bekenjük a kalácskánkat.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése