Hozzávalók:
- 21 dkg Rama
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 7 egész tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 egész citrom héja és leve
- 2 evőkanál kristályvíz
- 2 evőkanál kristálycukor
- 15 dkg apróra vágott dió
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál ásványvízzel elkezdjük habosra verni, majd hozzáadunk 2 evőkanál kristálycukrot és addig keverjük, míg szép fényes nem lesz.
- A Rama-t, porcukrot, a tojások sárgáját, vaníliás cukrot és a citrom héját, levét habosra keverjük.
- A fehérjét és a sütőporral elkevert lisztet felváltva hozzákeverjük a sárga részhez.
- Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk az apróra vágott dióval.
- Előmelegített sütőben 180 fokon, 40 perc alatt készre sütjük.
- Kör kiszúróval félholdakra szeleteljük.
Kezdő asszonykoromban sütöttem meg ezt a sütit. Szigorúan betartva a hozzávalókat. Soha életemben nem ettem még ehhez hasonló gej,tele cukros sütit!
VálaszTörlésEkkora mennyiségű cukor nélkül,sokkal finomabb lett volna.
Nekem,talán még a fele is sok lenne.
De legközelebb csak így sütöm,fele mennyiségű cukorral.
Amúgy,nagyon finom sütemény!
Ennek nagyon jó a tésztája, de lehet igazad van, fele mennyiségű cukor szerintem is elég lenne. :) Legközelebb kipróbálom és átírom. :)
TörlésEzt a süteményt Kossuth kiflinek hívják. Lehet, hogy a huszonéves hölgyek már nem emlékeznek a névre (1900-as évekből való a recept), ezért akár a saját nevüket tüntetik fel a sütemény mellett! Ez sértő.
VálaszTörlésA sok cukorra éppen az ad magyarázatot, hogy a régi receptekben hatalmas mennyiségű cukrot használtak, melynek oka valószínű az lehetett, hogy ritkán, ünnepek alkalmával ettek édességet és egy-egy szeletnél többet akkor sem fogyasztottak, amíg manapság egy nap alatt elfogy egy egész tepsi sütemény.