2015. február 28., szombat

Magdolna kifli


Hozzávalók:
  • 21 dkg Rama
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 7 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész citrom héja és leve
  • 2 evőkanál kristályvíz
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 15 dkg apróra vágott dió
Elkészítése:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál ásványvízzel elkezdjük habosra verni, majd hozzáadunk 2 evőkanál kristálycukrot és addig keverjük, míg szép fényes nem lesz.
  2. A Rama-t, porcukrot, a tojások sárgáját, vaníliás cukrot és a citrom héját, levét habosra keverjük.
  3. A fehérjét és a sütőporral elkevert lisztet felváltva hozzákeverjük a sárga részhez.
  4. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk az apróra vágott dióval.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon, 40 perc alatt készre sütjük.
  6. Kör kiszúróval félholdakra szeleteljük.

3 megjegyzés:

  1. Kezdő asszonykoromban sütöttem meg ezt a sütit. Szigorúan betartva a hozzávalókat. Soha életemben nem ettem még ehhez hasonló gej,tele cukros sütit!
    Ekkora mennyiségű cukor nélkül,sokkal finomabb lett volna.
    Nekem,talán még a fele is sok lenne.
    De legközelebb csak így sütöm,fele mennyiségű cukorral.
    Amúgy,nagyon finom sütemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon jó a tésztája, de lehet igazad van, fele mennyiségű cukor szerintem is elég lenne. :) Legközelebb kipróbálom és átírom. :)

      Törlés
  2. Ezt a süteményt Kossuth kiflinek hívják. Lehet, hogy a huszonéves hölgyek már nem emlékeznek a névre (1900-as évekből való a recept), ezért akár a saját nevüket tüntetik fel a sütemény mellett! Ez sértő.
    A sok cukorra éppen az ad magyarázatot, hogy a régi receptekben hatalmas mennyiségű cukrot használtak, melynek oka valószínű az lehetett, hogy ritkán, ünnepek alkalmával ettek édességet és egy-egy szeletnél többet akkor sem fogyasztottak, amíg manapság egy nap alatt elfogy egy egész tepsi sütemény.

    VálaszTörlés