2016. február 29., hétfő

Mákosguba torta


Hozzávalók a kiflis részhez:
  • 8-9 kifli
  • 10 dkg cukor
  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás sárgája
  • csipet fahéj, szegfűszeg
  • 1 citrom héja
  • 15 dkg darált mák
Hozzávalók a sárga krémhez:
  • 4 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a tetejéhez:
  • 3 dl habtejszín
  • kevés mák
Elkészítése:
  1. Először a kiflis részt készítjük el. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.
  2. 1 liter tejhez hozzáadjuk a vajat elkezdjük melegíteni, majd a tojásos krémet is belekeverjük és kicsit besűrítjük.
  3. Ezután hozzáadjuk a citrom reszelt héját, mákot és a fűszereket.
  4. A vékonyra szeletelt kiflikarikákra öntjük a tejes folyadékot, hogy beszívja a kifli.
  5. Kivajazunk, zsemlemorzsázunk egy 24-26 cm-es tortaformát, majd az egész masszánkat belesimítjuk.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 percig sütjük.
  7. Közben elkészítjük a pudingot. Ehhez a 4 dl tejet, pudingport és a 3 tojás sárgáját folyamatos keverés mellett besűrítjük, majd kihűtjük.
  8. A szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverjük a porcukorral és vaníliáscukorral.
  9. Szép lassan hozzáadjuk a kihűlt pudingot és egyneművé keverjük.
  10. A pudingos krémet a mákos tésztánkra kenjük.
  11. A habtejszínt habosra keverjük, 2/3-át a tortára kenjük, maradék részt habzsákba töltjük és kis halmokkal dekoráljuk. Tetejére mákot szórunk.
  12. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése